Devolution Park 


Όταν θέλεις να δώσεις ανάσα σε έναν ουρανοξύστη 50 ορόφων τότε μετατρέπεις ένα δίκλινο διαμέρισμα σε κήπο. Ναι λοιπόν σε ουρανοξύστη στην Κίνα αποφάσισαν να φτιάξουν την δική τους όασις μέσα στην πόλη στον 27ο όροφο. 



Περιγραφή κειμένου από τους αρχιτέκτονες. "Στον 27ο όροφο μιας κατοικίας 50 ορόφων, νοικιάσαμε ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων με 2 υπνοδωμάτια και το μετατρέψαμε σε πάρκο. Αυτό το σπίτι βρίσκεται σε μια νέα κατοικημένη περιοχή υψηλής πυκνότητας στο Xinglin Bay Xiamen. Είναι ένα κτίριο με 300 οικογένειες συνολικά. Εάν υπάρχουν 3 άτομα που ζουν σε ένα διαμέρισμα και το ποσοστό πληρότητας είναι 70%, αυτό το σπίτι θα έχει περίπου 600 κατοίκους..."




"...Πρόκειται για ένα στιλ σύγχρονης ζωής, ένα κτίριο μιας λειτουργίας με κατακόρυφα υπερθέτοντα και αμοιβαία κλειστό χώρο διαβίωσης. Ο ανελκυστήρας είναι ένας από τους σημαντικότερους διαδρόμους κυκλοφορίας (είναι σχεδόν ο μόνος διάδρομος κυκλοφορίας για κατοίκους υψηλών κτιρίων με πολλά επίπεδα ορόφων). Η δημόσια ζωή των ανθρώπων περιστρέφεται γύρω από ένα αίθριο πάρκο  που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τους κατοίκους (όπου η χρήση ηλικιωμένων και παιδιών είναι υψηλότερη)."






Πηγή : Archdaily